Irak’la yeni gaz hattı

dogalgaz-faturasi-nasil-duser--1126948Petrolden sonra Irak gazını da dünyaya Türkiye açacak. Yeni gaz hattı için Türkiye ve Irak fikir birliğine vardı. Türkiye, Irak’ta sanayi bölgesi kurmayı da planlıyor Irak ile Türkiye arasında yeni bir doğalgaz boru hattı için düğmeye basıldı. Özel uçakla Irak’ın başkenti Bağdat‘a giden Enerji Bakanı Taner Yıldız, Bağdat ile Türkiye arasında 9 yıl aradan sonra ilk kez düzenlenen “17. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı”na katıldı. İki ülke arasında işbirliğinin yol haritasını oluşturan 5 anlaşmayı içeren mutabakat zaptı imzalandı. Bağdat yönetimiyle, yeni bir doğalgaz boru hattı kurulması konusunda fikir birliğine varıldı. İki ülke teknik çalışmaları en kısa sürede başlatacak. Irak, 400 kilovatlık Cizre-Musul Elektrik İletim Hattı’nın operasyonel hale getirilmesi için de eksik yatırımlarını bir an önce tamamlayacak.

IRAK’A SANAYİ BÖLGESİ  

Türkiye, Irak’ta bir Türk Sanayi Bölgesi kurmak üzere imkânları araştırmaya başlayacağını da açıkladı. Irak sınırına yeni gümrük kapılarının kurulması çalışmaları hızlandırılacak. Önümüzdeki günlerde bu konuda bir heyet Türkiye’ye gelecek. Havayolu seferlerinin artırılması için de mutabakata varıldı. Önümüzdeki ay İstanbul‘da Irak’taki yatırım olanaklarının tanıtılacağı konferans düzenlenmesi, iki ülke arasında ortak yatırım komitesi kurulması kararı alındı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Irak’taki resmi temaslarında Türkiye’den giden işgücü ve Türk firmaların yatırımlarında çalışanlarla ilgili olarak önemli bir adım daha atıldı. Türkiye, Irak tarafına Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalamayı önerdi. Türkiye ile bazı AB üyesi ülkeler arasında olduğu gibi düzenlenecek anlaşma ile istihdam edilen kişilerin mağduriyetinin önüne geçilecek. İki ülke arasında ortak yatırım komitesi oluşturulacak ve serbest bölgeler, fuarlar gibi konularda işbirliğine gidilecek. Öte yandan Bakan Taner Yıldız, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile bir araya geldi ve 2 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.